Joe Biden officieel kandidaat voor presidentsverkiezingen

Joe Biden wil Donald Trump opvolgen als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Biden was acht jaar lang de vicepresident van Barack Obama, maar doet nu zelf dus een gooi naar ‘The Oval Office’.

De geruchtenmolen draait al enkele maanden op volle toeren, en in een video bevestigt Biden nu wat velen dachten: hij stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2020. Vroege peilingen tonen aan dat Biden een grote kans maakt om de Democratische kandidaat te worden, maar dan zal hij wel moeten afrekenen met senator Bernie Sanders.

(Lees verder onder de video)

Populair
Biden zal zijn campagne maandag officieel op gang trekken in Pittsburgh, waar hij voor het eerst zijn aanhang zal toespreken. De 76-jarige Biden is populair bij de werkende blanke Amerikaan, maar het is afwachten of hij voldoende Democratische kiezers zal kunnen aanspreken.

Biden dingde eerder al twee keer naar het presidentschap. Zowel in 1988 als in 2008 kon hij de Democratische kandidatuur niet in de wacht slepen. Wie de kandidatuur dit keer wel binnenhaalt, zal het volgend jaar opnemen tegen huidig president Donald Trump, die een tweede termijn ambieert.

Schaduw
De kandidatuur van Biden wordt overschaduwd door beschuldigingen van ongepaste aanrakingen. Acht vrouwen verwijten Biden dat hij hen ongepast heeft aangeraakt. Het gaat voor alle duidelijkheid dus niet over seksueel misbruik. Biden weigert zich toch te excuseren voor de aanrakingen.