Dossier Rode Duivels

Dit moet je weten over Cyprus

Vanavond staan de Rode Duivels tegenover Cyprus voor hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018 in Rusland. De Duivels speelden ook al tegen de Cyprioten in hun kwalificatiecampagne voor het EK in Frankrijk. Hier een overzicht wat je moet weten over onze eerste tegenstander:

*) Cyrpus staat 86e op de FIFA-ranking. De Rode Duivels staan (ondanks hun 0-2 nederlaag tegen Spanje) nog steeds op plaats 2.

*) Dag op dag één jaar geleden (op 6 september 2015) speelden de Rode Duivels ook al in en tegen Cyprus, een kwalificatiewedstrijd voor het EK in Frankrijk. België won toen met 0-1 dankzij een laat doelpunt van Eden Hazard.

*) In de thuiswedstrijd tegen de Cyprioten won België met ruime 5-0 cijfers. Fellaini (2x), Benteke, Hazard en Batshuayi zorgden voor de doelpunten in het Koning Boudewijnstadion.

*) Cyprus kon zich nog nooit kwalificeren voor een groot tornooi. In de EK-poule van de Rode Duivels eindigden ze 5e op 6 landen. Het pakte wel 12 punten na zeges tegen Andorra (2x), Israël en Bosnië-Herzegovina.

*) Het wordt de 10e wedstrijd tussen België en Cyprus. Van de vorige 9 wedstrijden won België 8 keer, 1 keer speelden ze gelijk.

*) Jan Vertonghen is met 83 caps de meest ervaren speler in de Belgische selectie. Axel Witsel (74) en Marouane Fellaini (73) zijn tweede en derde qua ervaring. Bij Cyprus is de 35-jarige Konstantinos Charalampidis de meest ervaren speler. In 83 wedstrijden scoorde hij ook al 12 doelpunten, dat maakt van hem meteen de topschutter. Bij de Rode Duivels is Romelu Lukaku topschutter. Hij scoorde al 17 keer voor de nationale ploeg.

*) In de Cypriotische selectie zit één bekende naam: verdediger Konstantinos Laifis komt uit voor Standard.