Stefan Everts vanuit revalidatiecentrum: "Dit is mijn grootste overwinning"

Stefan Everts, die begin december door malaria werd getroffen, heeft de afdeling intensieve zorgen van het Universitair Ziekenhuis van Leuven gisteren mogen verlaten, maar voelt zich nog heel zwak. “Voorlopig heb ik mijn stem nog niet terug omdat mijn stembanden gekwetst zijn door het plaatsen van ademtubes”, laat hij via WhatsApp weten aan VTM NIEUWS. “Ik heb nog een hele revalidatie voor de boeg, maar het komt goed.”

Everts kreeg malaria nadat hij midden november in Congo aan een liefdadigheidsrace had deelgenomen. De 46-jarige Limburger werd aanvankelijk opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt, waarna werd beslist hem naar het UZ in Leuven over te brengen. ‘The Legend’ vocht een tijdje voor zijn leven en werd een tijdlang kunstmatig in slaap gehouden. Maar Everts knokte terug en boekte stap voor stap progressie. Ruim een week geleden wezen testen uit dat hij geen blijvende schade aan organen en hersenen heeft opgelopen.

Geen stem
“Ik voel me al beter, maar ben nog heel zwak”, laat Everts weten. “Twee weken coma hebben veel van mijn spiermassa en kracht weggenomen. Alles moet opnieuw opgebouwd worden.” Everts kan nog geen interviews geven, omdat hij nog niet kan praten. “Voorlopig heb ik mijn stem nog niet terug. Mijn stembanden zijn gekwetst tijdens het plaatsen van ademtubes toen ze me in coma hebben gelegd. Hopelijk heb ik mijn stem binnen enkele weken terug.”

Lange revalidatie
Everts zal een zestal weken in het revalidatiecentrum van het UZ in Leuven verblijven. “Zelfs op mijn benen staan is nog moeilijk. Ik heb nog een hele revalidatie voor de boeg. Maar het komt goed, dit is mijn grootste overwinning.”

Stefan Everts heeft tien wereldtitels (1x 125cc, 3x 250cc en 6x 500cc/mx1) en 101 GP-zeges achter zijn naam en wordt beschouwd als de beste motorcrosser aller tijden. Momenteel is hij aan de slag als teammanager. De Limburger kreeg in zijn carrière tal van sportprijzen. Zo werd hij onder meer vijf keer Sportman van het Jaar (alleen Eddy Merckx doet met zes verkiezingen beter) en ontving hij in 2003 de Nationale Trofee voor Sportverdienste.

Meer over Stefan Everts: