Rutten bij voorstelling Anderlecht: “Snel opnieuw aan front verschijnen”

Fred Rutten werd officieel voorgesteld als nieuwe coach van Anderlecht. Hij brengt met Arno van Zwam ook een assistent mee. De eerste focus van de 56-jarige trainer: resultaten neerzetten. “Er is voldoende potentieel, we moeten zo snel mogelijk opnieuw aan het front verschijnen.” 

“Ik ben de Franse taal helaas niet machtig”, begon kersvers Anderlecht-coach Fred Rutten zijn voorstelling bij Anderlecht. “Ik zal me de taal proberen machtig te maken, maar vandaag doe ik het voor jullie dus in het Nederlands.” En zo begon de zesde Nederlandse coach van Anderlecht dus in zijn moedertaal aan zijn verhaal bij Anderlecht. “Ik ben vereerd dat ik voor deze club mag werken en ik heb er het volste vertrouwen in dat we hier goede resultaten zullen boeken. Anderlecht is een enorme uitdaging. Ik koos ervoor omdat het een grote club is in België én Nederland.”

(Meer onder de video)

“Het proces moet snel in werking gaan om resultaten te halen. We hebben een korte voorbereiding, ik wil zo snel mogelijk mijn staf leren kennen die hier nu aanwezig is. Ik wil ook mijn spelersgroep leren kennen, daarom is het handig dat we straks direct op stage vertrekken. Ik ga eerst een analyse maken en wil er snel voor zorgen dat we resultaten halen.”

Rutten kwam in de pikorde na onder meer Peter Bosz. en Frank De Boer. Toch is net hij de nieuwe coach van Anderlecht. “Daar denk ik niet aan. Een vriend zei me: ’als je als eerste kandidaat wordt genoemd, dan word je de trainer niet. Ik moet ervoor zorgen, zoals het bij een grote club hoort, dat we zo snel mogelijk opnieuw aan het front verschijnen. Er is voldoende potentieel. We moeten met z’n allen werken. De afstand naar de nummer 1 moet in eerste instantie verkleind worden. In het voetbal draait het om resultaten, daar gaat de focus op de komende periode. Jongeren en ouderen spelers zullen belangrijk worden. In speelwijze, in trainingen, in organisatie moet het voor iedereen duidelijk zijn wat wij willen.”

Wij, aldus Rutten. De Nederlander neemt voor zijn avontuur bij Anderlecht een nieuwe assistent mee. Die luistert naar de naam Arno van Zwam. “Hij kent mijn werkwijze, daardoor kan ik het proces versnellen.”

Michael Verschueren: “Op lange termijn verder met Fred”
Het laatste woord was voor Michael Verschueren. De sportieve baas wil met Rutten op de lange termijn verder. “Het is de bedoeling om met Fred op lange termijn verder te gaan. In het contract van onbepaalde duur is rekening gehouden met beide partijen”, zegt Verschueren. “In die zin is dat contract niet uitzonderlijk of speciaal. Fred is een persoon die past bij deze club. Eerst hadden we een lijst van 10 mogelijke trainers. Nadien is die gereduceerd tot een 4 à 5 namen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de goede keuze is.”