Adele grote slokop van Grammy Awards

Adele heeft vannacht de grootste Grammy Awards weggekaapt, de grootste Amerikaanse muziekprijzen. Vooraf werden Beyoncé en Adele al genoemd als de grootste kanshebbers. Ook David Bowie, die het afgelopen jaar overleed, kreeg vijf Grammy’s.

De Grammy Awards leken op voorhand een strijd te worden tussen Adele en Beyoncé, die beiden genomineerd waren voor grote prijzen als Album en Nummer Van Het Jaar. Maar van vijandigheid tussen de twee was geen sprake.

De zangeres noemde Beyoncé haar idool. “Mijn droom en mijn idool is Queen B. en ik aanbid je en je roert elke dag mijn ziel en dat doe je nu al zeventien jaar”, zei Adele op het podium. Toen ze ook nog eens de Grammy voor beste album in ontvangst mocht nemen, werd Adele nog emotioneler. “Ik kan deze prijs onmogelijk in ontvangst nemen en ik ben heel dankbaar, maar de artiest van mijn leven is Beyoncé.” Er volgden nog woorden van appreciatie en adoratie die Beyoncé tot tranen toe bewogen.

Vloek
Naast emotionele woorden, liet Adele ook een vloekwoord ontsnappen. De zangeres bracht een hommage aan de overleden zanger George Michael door een eigen versie van zijn nummer ‘Fastlove’ te zingen. Dat liep niet zo vlot, dus legde ze met een ‘fuck’ het optreden stil om het nummer opnieuw en toonvast te beginnen.  Nadien excuseerde ze zich meermaals voor het vloeken.

Zwangere Beyoncé
Ook al was Adele de grote winnaar, de zwangere Beyoncé was dé ster van de avond. Tijdens haar optreden droeg ze een gouden kroon, waarbij de gelijkenis met de heilige maagd Maria niet ver te zoeken was. Haar zwangere buik werd allesbehalve weggestopt maar prominent getoond.

Bowie
Adele won de Grammy voor beste album, beste plaat, beste nummer, beste pop solo optreden en beste popstem. Maar de prijzen gingen niet enkel naar levende sterren: David Bowie won vijf Grammy's: de Grammy voor beste rockoptreden, beste rocknummer, beste alternatieve muziekalbum, beste platenpakket en best ontworpen album. Beyoncé viel ook in de prijzen. Ze won de Grammy voor beste hedendaagse album en beste muziekvideo.