Zeehond aangespoeld op strand Oostende

Op het strand van Oostende is gisteravond een zeehond aangespoeld. Het dier is totaal verzwakt en ligt er nu nog altijd. Volgens de laatste berichten wordt het dier vanavond geëuthanaseerd. 

De volwassen zeehond spoelde gisteravond rond 20u30 aan ter hoogte van de Spinoladijk, op de grens van Oostende met Bredene. De dierenverzorgers van Sea Life in Blankenberge zijn gisteravond al langsgekomen, maar hebben het dier niet meegenomen. De zeehond weegt meer dan honderd kilogram, wat het transporteren moeilijk maakt.

Een politiepatrouille staat permanent bij het dier. “We willen niet dat toeristen dicht in de buurt komen. De zeehond heeft rustig nodig”, vertelt Rudy Fort van de politie van Oostende. “We willen ook vermijden dat het iemand bijt of aanvalt.” 

Euthanasie

"De toestand van het dier is fel verslechterd. Daarom hebben we besloten om het dier te euthanaseren", aldus Jasper Matthis, dierenverzorger bij Sea Life. Dat gebeurt zaterdagavond door een dierenarts. Daarna neemt het departement BMM van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen het dier mee om verder te onderzoeken en een autopsie uit te voeren.

De zeehond kwam waarschijnlijk aan land om te sterven. Het is uitzonderlijk dat een grijze zeeleeuw nu op de Belgische kust strandt. Normaal begeven de dieren zich rond deze tijd aan de Engelse kust.